Array

Мисија и цел

Знаењето е едно од ретките нешта што можат да се даваат и да се примаат безгранично. Мисијата на сите наставници е несебично да го делат знаењето на сите ученици што сакаат да го усвојат и да го примат. Наша цел е да ги мотивираме учениците како да учат, со креативни методи и техники коишто постојано ги усовршуваме, со најновите средства на информатичката технологија, што постојано ги обновуваме. Знаењето го создаваме, го пренесуваме и го имплементираме кај сите наши ученици.

СОУ Гимназија „Добри Даскалов“
„Индустријата во Кавадарци“ - Реализиран уште еден проект на нашето училиште во соработка со шведското училиште Курт Николин PDF Печати Е-пошта
Напишано од Zoran Milevski   
сабота, 28 мај 2016 18:04

Гимназијата „Добри Даскалов“ заедно со шведското училиште Курт Николин реализираше уште еден проект „Индустријата во Кавадарци“. Активностите од проектот се одвиваа во периодот од 25 април 2016 до 13 мај 2016 година и во истиот учествуваа вкупно 70 ученици од кои половина беа од нашето училиште, а другата половина ученици од училиштето Курт Николин од Шведска кои престојуваа по втор пат во нашиот град и заедно со нашето училиште реализраа проект од Erasmus+ програмата.

Учениците заедно со своите ментори – професори од двете училишта, имаа за цел да креираат кратки интервјуа со претставници од компании од регионот и да изготват кратки видеа за историјатот за фирмата, основни информации за фирмата, работни места за аплицирање во фирмата, образование и работно искуство што го бара фирмата, можности за обезбедување кариера во фирмата и секако интервју со вработен во фирмата.

Учениците и професорите ја имаа целосната поддршка од директорката на нашата гимназија г-ѓа Невенка Поп-Ангелова и од директорот на гимназијата Курт Николин г-дин Андерс Содергрен.

FB IMG 1463084756710

Последно освежено на сабота, 28 мај 2016 18:15
Повеќе...
 
Обука од проектот „Современи методи и техники на наставата“ PDF Печати Е-пошта
сабота, 28 мај 2016 17:31

На 14.05.2016 година во просториите на СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ се одржа обука од проектот „Современи методи и техники во наставата“ за наставници во средните училишта. Целта на овој проект е да се подобри квалитетот на интерактивната настава во средните училишта.

Обуката треба да ја поттикне креативноста кај наставниците и учениците преку нови методи на работа кои имаат задача да го развијат критичкото мислење и да воспостават подобар дијалог меѓу учесниците во образовниот процес.

Обуката се состоеше од осумчасовна теоретска обука на наставниците од страна на советници од Бирото за развој на образованието. Во текот на наредната учебна година наставниците кои присуствуваа на обуката ќе бидат посетувани од советниците, со цел да се добие повратна информација за користењето на современите методи. Сертификатот за успешно користење на современи методи и техники ќе им помогне во професионалниот и кариерен развој на наставниците.        

received 619630771522422

Повеќе...
 
Презентација на СОУ Гимназија„Добри Даскалов“ во основните училишта PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
сабота, 28 мај 2016 17:15

Учениците од основните училишта од завршното одделение овие денови ги посетија професори од гимназијата со цел да им понудат одговори на некои прашања и дилеми со кои се соочуваат , поблиску да ги запознаат со училиштето кое има своја традиција и висок квалитет и од кое произлегуваат најдобрите ученици.

Основците соочени со прашањата: Каде ќе го продолжам моето образование? Кое училиште да го одберам? Дали тоа училиште ќе ми го даде потребното знаење за да можам без проблем да се запишам на саканиот факултет?..... ги разјаснија своите дилеми и ги добија потребните информации.

Професорите Трајче Тодоровски, Љубица Станоева, Васка Таневска и Васка Петкова им ги презентираа на учениците сите профили и струки од СОУ Гимназија „Добри Даскалов“. Пет паралелки општа гимназија и две стручни- со профили економски и правен техничар ќе ги очекуваат оваа година своите ученици.Учениците беа запознаени со сите наставни и воннаставни активности на училиштето, со условите за учење и со можноста да конкурираат на сите факултети после завршувањето на средното образование.

Гимназија „Добри Даскалов“ оваа есен ќе ги отвори вратите за сите ученици кои сакаат да бидат дел од успешноста, современата настава и традицијата.

Пораката до идните свои ученици беше јасна:

Велат дека најубави се средношколските години. Испишете ја најубавата страница од вашиот живот во СОУ Гимназија„Добри Даскалов“, станете гимназијалци!

 
Класни првенства во фудбал и кошарка PDF Печати Е-пошта
сабота, 28 мај 2016 17:13

Секоја година традиционално во СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ се одржува Класно првенство во фудбал и кошарка. Учениците од секој клас се посебно мотивирани да ги покажат своите знаења од областа на спортот, а со тоа го развиваат тимскиот дух и јакнењето на другарството меѓу нив.

Класните првенства во овој формат се под покровителство на Градоначалникот и Советот на општина Кавадарци од есента 2009 година.Со наградите кои ги обезбедуваат секоја година ја искажуваат својата поддршка на средношколската младина во градот преку јакнење на спортот.

На 11.05.2016 година( среда), на спортските терени на гимназијата се одиграа завршните натпревари во фудбал и кошарка. Младите гимназијалци ги водеше спортскиот дух и желбата за успех и на публиката и овозможија вистинско уживање. Покрај нивните врсници ги бодреа и ученици од основните училишта „Тоде Хаџи-Тефов„ и „Димката А.Габерот“кои беа гости на спортскиот настан.

Прво место во фудбал го освои класот I-1, второ III-5, а третото место му припадна на класот III-6. Во кошарка најдобар беше III-3 клас. Пехарот во рацете на победниците им даде поттик да се натпреваруваат и понатаму да ги јакнат спортските вештини, тимската игра и да учествуваат на сите спортски натпревари во градот и државата.

 
Гимназијалците - најдобри музички таленти во државата PDF Печати Е-пошта
сабота, 28 мај 2016 17:10

Талентот, трудољубивоста, часовите поминати над музичките инструменти надоградувајќи ги своите музички знаења, работливоста и желбата за успех ги доведоа младите гимназијалци на врвот на Државниот натпревар. Натпреварот се одржа во Домот на културата„Иван Мазов-Климе“ во Кавадарци каде во голема конкуренција жири комисијата го препозна најдоброто. СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ се закити со две први награди-прво место за гимназискиот хор и прво место за гимназискиот оркестар.

13181140 867722820039982 1434584145 n

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 1 од 79

Креативно катче

Банер

Научна ризница

Банер

Стани гимназијалец!!!

Банер

Кажи нешто

Банер

Кодекс за однесување на учениците

Банер

Флаер

Банер
Facebook Image

е-списанија

Youtube Channel
Wiki

Wikipedia

Go macedonian english german french italian

Екстерно тестирање

Банер

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер