Array

Мисија и цел

Во време на брз технолошки развој, глобализација, информатичка револуција и реформи во образовнието, се трудиме, подготвени да го дочекаме, прифаќајќи ги промените и новонастанатите услови како предизвик, борејќи се за својата позиција и афирмација со постигнување на нови применливи знаења, квалитет, иновативност и искористување на сите внатрешни потенцијали на училиштето.

 

СОУ Гимназија „Добри Даскалов“
III Место на натпреварот ROBOMAC Junior 2019 PDF Печати Е-пошта
петок, 05 април 2019 16:36

Оваа година во склоп на натпреварот ROBOMAC2019 за прв пат се одржа и категоријата ROBOMAC Junior во кои учествуваа ученици од четврта година од средните училишта во Република Македонија. Натпреварот се одржа од 18 до 23 март 2019 година, во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ), при Универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје. Од нашето училиште учествуваа двајца ученици од четврта година Стефан Летников IV⁴ и Стефан Ефтимов IV⁴ кој воедно освои и трето место - бронзен медал под менторство на проф.Благородна Лазова. Целта на овој натпревар беше да се зголеми интересот за роботика и вештачка интелигенција меѓу средношколците во нашата земја, при што учесниците имаат можност да ги споделат своите знаења, како со наставниците и асистентите на Факултетот така и со своите врсници- натпреварувачи, а имаат можност и за работа во тимови и работа со вистински роботи. Учесниците во ROBOMAC Junior се во програмирање и управување на едукативни роботи eduRobot на компанијата Atronika, со цел роботите самостојно и најбрзо да изминат зададена патека со препреки. Покрај натпреварот учесниците добија и можност да учествуваат на предавања на кои ќе се изучат основни знаења и принципи на роботиката, одржани од професори и експерти во областа како и подетално разгледување на неговите простории и поддисциплини.

Robomak 2019

 
Недела на еколошки акции PDF Печати Е-пошта
вторник, 09 април 2019 14:44

По иницијатива на директорката на гимназијата г-ѓа Невенка Поп-Ангелова, од 18 до 22 март 2019 година, во училиштниот двор се реализираа низа еколошки акции за чистење.

Овие акции се реализираа секој ден во двете смени заедно со учениците и наставниците, како и помошно-техничкиот персонал во училиштето.

Еколошките акции опфаќаа: собирање на суви листови, чистење на дворот од суви и искршени гранки, изнесување и фрлање на сметот од училишниот двор и фарбање на оградата околу училиштето.

Учениците под менторство на наставниците примерно и одговорно ги реализираа задачите кои произлегуваа од еколошките акции.

Во спроведувањето на активностите ни помогнаа и претставници од ЈП Комуналец Кавадарци кои донесоа метален контејнер за соборање на сметот.

Во склоп на еколошките акции, активно беше одбележан и 21 март, Денот на екологијата. Учениците покрај чистењето на училиштниот двор, направија пано со пораки, слики и текстови за зачувување и одржување на чиста животна средина. Исто така, на овој ден беше засадено и зимзелено дрво кое беше донација за училиштето од компанијата Пинус ДООЕЛ од Кавадарци.

Во овие еколошки акции учествуваа учениците од: 1-5 клас, 1-6 клас, 1-7 клас, 2-1 клас, 2-2 клас, 2-3 клас, 2-5 клас, 2-6 клас, 2-7 клас, 3-2 клас, 3-3 клас, 3-4 клас, 3-5 клас и  4-6 клас, под менторство на наставниците: Богде Коцева, Јасминка Ризова, Елизабета Иговска, Татјана Ралевска, Александра Ристова, Блашко Клинчаров, Кочо Кочов, Ѓорѓи Велков и Гордана Еленова.

Голема благодарност до сите учесници кои беа вклучени во еколошките акции и истите допринесоа за почиста училишна средина и поубав училишен двор.

Овие акции продолжуваат и понатаму да се реализирааат секој ден заедно со учениците и од другите паралелки, се со цел подигање на еколошката свест и создавање навики за правилно однесување кон природата.

 

 
„Евгениј Онегин“ во изведба на младите гимназијалци PDF Печати Е-пошта
вторник, 02 април 2019 21:20

Преку музичко-сценска изведба на безвременското дело на Александар Сергеевич Пушкин, дело за љубовта и опсесијата„Евгениј Онегин“, гимназијалците на сцената ја донесоа моќната порака:

Од некои патишта не можеш да побегнеш!

Од некои копнежи не можеш да се спасиш!

Од некои вистини не можеш да се скриеш!

Претставникот на рускиот романтизам, со своето дело кое до денес ги има најуспешните изведби во балетот,театарот,операта...ја разбуди желбата на младите гимназијалци да ја претстават на сцената приказната која со векови наназад никого не остава рамнодушен.

Текот на дејството од деветнаесетиот век во Петроград, на село и во Москва, преку паралелен развој на неколку сижејни линии и испреплетеност на мотиви ја донесе темата за младешката, идеализирана и неостварена љубов на Татјана Ларина кон Евгениј Онегин.

53751035 318730142330396 758954307847454720 n

54521133 1111990328988700 1859478568652767232 n

Последно освежено на вторник, 02 април 2019 21:28
Повеќе...
 
Посета на ВВ Тиквеш PDF Печати Е-пошта
вторник, 02 април 2019 21:16

На 01-04-2019 год учениците од гимназијата Добри Даскалов по предметот Географија и Иновации и претприемништво од III година беа во посета на ВВ Тиквеш. На оваа посета учениците беа запознати со новата технологија за производство на вино, продажбата на вино на сите континенти, географското место, регион за одгледување на винова лоза. Имаше голем интерес на прашање од учениците, а и воедно голема благодарност до менаџерскиот тим на ВВ Тиквеш.

Photo 4-1-19 16 57 15

Photo 4-1-19 16 57 19

Повеќе...
 
Дисеминација на обуката за програмата за училишни компании- Програма на Џуниор Ачивмент- Македонија PDF Печати Е-пошта
вторник, 09 април 2019 08:30

На ден 22.03.2019 год. во просториите на СОУ Гиммазија Добри Даскалов - Кавадарци, се реализира Дисеминација на обуката за програмата за училишни компании- Програма на Џуниор Ачивмент- Македонија. Презентери беа проф.Слободанка Стојанова и проф.Татјана Ралевска кои беа и учесници на таа обука. Преку излагањата на презентерите, присутните професори имаа можност подетално да се запознаат со целокупната програма за училишните компании, за начинот на отварањето и затварањато на училишните компании како и за придобивките на учениците во моментот на постоењето на училишните компании а исто така и во нивниот понатамошен живот како млади и зрели личности.

54799093 314017495977185 7767655617052803072 n

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 3 од 119

Креативно катче

Банер

Кажи нешто

Банер

Стани гимназијалец!!!

Банер


Кодекс за однесување на учениците

Банер

Флаер

Банер
Facebook Image

е-списанија

Youtube Channel
Wiki

Wikipedia

Go macedonian english german french italian

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер