Array

Мисија и цел

Знаењето е едно од ретките нешта што можат да се даваат и да се примаат безгранично. Мисијата на сите наставници е несебично да го делат знаењето на сите ученици што сакаат да го усвојат и да го примат. Наша цел е да ги мотивираме учениците како да учат, со креативни методи и техники коишто постојано ги усовршуваме, со најновите средства на информатичката технологија, што постојано ги обновуваме. Знаењето го создаваме, го пренесуваме и го имплементираме кај сите наши ученици.

СОУ Гимназија „Добри Даскалов“
Отворена патувачката изложба “100 години од Македонскиот фронт” PDF Печати Е-пошта
среда, 20 март 2019 11:10

На ден 14.03.2019 година (четврток) со почеток во 12 часот во просториите на Музеј Галеријата на град Кавадарци, а во соработка со СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ беше отворена изложбата “100 години од Македонскиот фронт”.

Патувачката изложба „100 години од македонскиот фронт “ помина низ повеќе градови ширум нашата држава и остави силен впечаток меѓу присутните опишувајќи го периодот на Првата светска војна. Патувачката изложба е поставена на 10 паноа, на кои се прикажани бројни сведоштва од Македонскиот фронт (текстуални и визуелни), а акцентот е ставен врз секојдневниот живот на луѓето, особено на цивилното население кое било зафатено од виорот на војната. Целта на овој проект е да се потсетиме на воените дејствија кои се случувале на македонскиот фронт пред около 100 години, како живеел обичниот човек во тој временски период на местото каде поминувала фронтовата линија.

53674892 388393325327602 7369926518568386560 n

53807530 388359208664347 2601805602103492608 n

Повеќе...
 
Одржана обука на Џуниор Ачивмент Македонија за програмата за училишни компании PDF Печати Е-пошта
вторник, 09 април 2019 08:23

Во деновите 07 и 08 Март 2019 година, во Скопје се одржа обука на Џуниор Ачивмент Македонија за програмата за училишни компании. На таа обука учествуваа професори на Средните училишта во Македонија а присуство имаше и СОУ Гимназија "Добри Даскалов - Кавадарци со професорките по правни предмети Слободанка Стојанова и Татјана Ралевска. На обуката беше презентирана програмата за училишните компании,за дејствијата кои претходат на отворањето на училишната компанија како и за бенефитите од училишните компании. Професорите имаа можност, преку симулација, да ги реализираат горе наведените активности , на начин што сите професори во групи си основаа компанија, си произведоа производ по нивна желба, подготвија свој штанд со производот, за на крај да извршат презентација на својата компанија.По презентирањето на сите компании, симболично следуваше и избор на најдобра компанија, а тој " епитет" го понесе компанијата "Bio Beauty" во која учествуваше проф: Слободанка Стојанова.

55529938 368500520411070 203898379762139136 n

54217375 412899522819067 8605685671593508864 n

 

Последно освежено на вторник, 09 април 2019 08:28
Повеќе...
 
Одржана трибина „Спречување на насилство во училиштата“ PDF Печати Е-пошта
вторник, 02 април 2019 21:10

Во рамките на проектот „ Имплементација на Конвенцијата за детски права“ во делот „Имплементирање на индексот за детски права“ на Коалиција СЕГА, а во кој нашето училиште учествува во последните осум години, на ден 12.03.2019 година (вторник) ученици од СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ Кавадарци придружувани од училишниот педагог Јасминка Ризова и професорката Наташа Матакова присуствуваа на трибина „Спречување на насилство во училиштата“.

Трибината се одржа во просториите на Полициска станица Кавадарци, а ја водеше самостојниот инспектор за превенција од полициската станица Кавадарци, Димитар Каракулев. На трибината учениците добија сознанија што се претставува насилно однесување во училиштата, како да се превенира насилното однесување и кои се последиците од ваквата ситуација.

53698447 393700871449940 7588119356945465344 n

54516845 338544930336454 5426273754919469056 n

Повеќе...
 
Кефир-природен јогурт и пробиотик PDF Печати Е-пошта
сабота, 16 март 2019 01:11

Подобрувачи на човековото здравје се пробиотиците кои се застапени во кефирот кој е млечно кисел производ од млечни бактерии и кефирни габички. Тој е подобрувач на здравјето на човекот, што потекнува од Кавказ и дава долговечност.
Учениците направија пано со текстови, слики и свеж материјал-кефир на 13.03.2019 г. Ученици што учествуваа на презентацијата се Бранко Еленов, Ана Клинчарова, Стојанчо Вангелов од II година и Анастасија Иловска од III година, под менторство на наставниците биолози Елизабета Иговска и Богде Коцева. Се изврши и дегустација на кефир со учениците и колегите од гимназијата за што имаше различни коментар.

Photo 3-16-19 01 09 49

Photo 3-16-19 01 09 42

Повеќе...
 
Одржани училишен и регионален натпревар по информатика PDF Печати Е-пошта
вторник, 12 март 2019 10:06

И оваа учебна година наши ученици се вклучија во циклусот натпревари по информатика во организација на Здружението на информатичари на Македонија. Најпрво, поради големиот интерес на учениците во просториите на гимназијата Добри Даскалов на 27 февруари (среда) беше одржан училишниот натпревар кој имаше за цел да им овозможи на менторите да направат селекција на тројца претставници кои ќе го претставуваат училиштето на регионален натпревар. На училишниот натпревар учествуваа учениците Блаже Бањански, Димитар Манчев, Цветанка Пасинечка, Иван Крстев, Ѓоке Ташев, Јован Пендев, Диме Јанакиев од II година, Стефан Срњаков, Филип Кимов од III година и Милан Ангелов, Стефан Ефтимов од IV година, под менторство на професорите по информатика Благородна Лазова и м-р Зоран Милевски.

Photo 3-10-19 13 20 21

Последно освежено на вторник, 12 март 2019 12:33
Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 5 од 119

Креативно катче

Банер

Кажи нешто

Банер

Стани гимназијалец!!!

Банер


Кодекс за однесување на учениците

Банер

Флаер

Банер
Facebook Image

е-списанија

Youtube Channel
Wiki

Wikipedia

Go macedonian english german french italian

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер