Array

Мисија и цел

Во време на брз технолошки развој, глобализација, информатичка револуција и реформи во образовнието, се трудиме, подготвени да го дочекаме, прифаќајќи ги промените и новонастанатите услови како предизвик, борејќи се за својата позиција и афирмација со постигнување на нови применливи знаења, квалитет, иновативност и искористување на сите внатрешни потенцијали на училиштето.

 

Home За Нас ЛЕКТИРИ за I, II, III и IV година
ЛЕКТИРИ за I, II, III и IV година PDF Печати Е-пошта

books-250x250

 

1

Дела за обработка за прва година:

 

1. „Гилгамеш“ (асирско-вавилонски еп)

2. „Библија“(Стар и Нов завет)

3. Хомер „Илијада“(„Разделбата на Хектор и Андромаха“, „Убиството на Хектор“) „Одисеја“(„Раскажување на Алкиној.За Киклопот“-деветта песна).

4. Софокле „Цар Едип“или „Ојдип тиранин“

5. „Панонски легенди“

6. Климент Охридски

„Похвала на нашиот блажен татко и учител словенски Кирил Филозоф“ или „Пофално слово за Кирила“

7. „О писменех“ или „За буквите“ Црноризец Храбар

 

ЛЕКТИРИ:

 

1. Евангелија од „Новиот завет“(Библија)

2. Плаут „Скржавец“

3. „Тристан и Изолда“

4. Оноре де Балзак „Шагренска кожа“

5. Антон Павлович Чехов „Вујко Вања“

6. Народна македонска поезија (избор)

7. Современа македонска поезија (избор)

 

2

Дела за обработка за втора година:

 

1. Данта Алигиери „Божествена комедија“(Пеколот)

2. Франческо Петрарка „Канцониер“

3. Џовани Бокачо „Декамерон“

4. Мигуел де Сервантес „Дон Кихот“

5. Вилијам Шекспир „Хамлет“ и „Сон на летната ноќ“

 

6. Жан Батист Поклен Молиер „Тартиф“

7. Пјер Корнеј „Сид“

8. Лафонтен „Басни“

 

ЛЕКТИРИ:

 

1. Жан Расин „Александар Македонски“

2. Иван Крилов „Басни“

3. Волтер „Кандид“

4. Доситеј Обрадовиќ „Басни“

5. Џонатан Свифт „Гуливеровите патувања“

6. Даниел Дефо „Робинзон Крусо“

7. Ричард Бах „Галебот Џонатан Ливингстон“

 

3

Дела за обработка за трета година:

 

*  К.П. Мисирков „За македонските работи“

1. Виктор Иго „Клетници“

2. Јохан В. Гете „Страдањето на младиот Вертер“

3. Џ.Г. Бајрон „Странствувањето на Чајлд Харолд“

4. Александар С. Пушкин „Евгениј Онегин“ (избор песни)

 

5. Григор Прличев „Сердарот“

6. В.П.Г. Чернодрински „Македонска крвава свадба“

7. Оноре де Балзак „Чичко Горио“

8. Ф.М. Достоевски „Злосторство и казна“

9. Л.Н. Толстој „Смртта на Иван Илич“

10. Антон Панов „Печалбари“

11. Ристо Крле „Парите се отепувачка“

12. Васил Иљоски „Чорбаџи Теодос“

13. Кочо Рацин „Бели мугри“

14. Славко Јаневски „Улица“

15. Стале Попов „Крпен живот“

 

ЛЕКТИРИ:

 

1. Жорж Санд „Малечката Фадета“

2. Е.Т.А. Хофман „Раскази“

3. Е.А. По „Авантурите на Артур Гордон Пим“ и

„Гарванот“

4. П.П. Његош „Горски венец“

5. Рајко Жинзифов„Крвава кошула“(избор песни)

6. Н.В. Гогољ „Ревизор“

7. Славко Јаневски „Две Марии“

8. Албер Ками„Недоразбирање“

 

4

Дела за обработка за четврта година:

1. Албер Ками „Странец“

2. А.П.Чехов „Избрани раскази“

3. Иво Андриќ „Проклета авлија“

4. Михаил Шолохов „Судбината на човекот“ и „Донски раскази“

5. Томас Ман „Смрт во Венеција“

6. Семјуел Бекет „Чекајќи го Годо“

7. Шарл Бодлер „Цвеќиња на злото“ (избор од лириката и од песните во проза)

8. Ѓорѓи Абаџиев „Пустина“

9. П.М.Андреевски „Пиреј“

10. Живко Чинго „Големата вода“

11. Димитар Солев „Зора зад аголот“

Македонски драми:

12. Коле Чашуле „Црнила“

13. Горан Стефановски „Диво месо“

14. Томе Арсовски „Парадоксот на Диоген“

Македонска лирика:

15. Блаже Конески (избор)

16. Ацо Шопов (избор)

17. Матеја Матевски (избор)

18. Гане Тодоровски (избор)

19. Радован Павловски (избор)

20. Влада Урошевиќ (избор)

21. Анте Поповски (избор)

22. Богомил Ѓузел (избор)

23. Михаил Ренџов (избор)

24. П.М. Андреевски (избор)

25. Јован Котески (избор)

ЛЕКТИРИ:

1. Ташко Георгиевски „Црно семе“

2. Херман Хесе „Демијан“

3. Франц Кафка „Процес“

4. Х.Д.Селинџер „Игра во р`жта“

5. Исмаил Кадаре „Генералот на мртвата војска“

6. Избор од македонскиот расказ и од најновата македонска лирика

 

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер