Array

Мисија и цел

Знаењето е едно од ретките нешта што можат да се даваат и да се примаат безгранично. Мисијата на сите наставници е несебично да го делат знаењето на сите ученици што сакаат да го усвојат и да го примат. Наша цел е да ги мотивираме учениците како да учат, со креативни методи и техники коишто постојано ги усовршуваме, со најновите средства на информатичката технологија, што постојано ги обновуваме. Знаењето го создаваме, го пренесуваме и го имплементираме кај сите наши ученици.

Home Литературни одблесоци Театар на стапици
Театар на стапици PDF Печати Е-пошта

Заливот ме проголтна,

а и ѓаволот ме измами.

Умешав раце јас,

таму каде што и светлината слабо свети.

Верував како слепа божица,

па болката во мене крена револуција.

Безобразно се испомеша црнилото

и топлината во срцата човечки згасна.

Иронично ве гледам сите

вие лицемерни насмевки бедни,

небаре душа ми зацрнувате,

туку онака човечки се ситам на вашите песни.

Огномети се наѕираат на небото,

да можеше така да заигра спокојот.

Разумот се губи лесно,

заробени и зависни од дивината,

бегате од сопствените грешки,

играте театар на стапици.

Горејќи туѓи животи

вашата бездна ќе ве влече удолу.

Кошмарот ќе падне пред очи

и животот ќе помине пред да се сетиш.

Ти робуваш со дрски немири

животот ти робува тебе стравови.

Ушите веќе слушаат друга мелодија,

а уште поризично е што „измамените“ ја откриваат музиката.

На очите зракот го снемува и пред да зајде,

а до грлото допатува и трепетот страшен.

Полека се будам од горчливите вистини,

од искажаните зборови на театарската стапица.

Молчливо понекогаш се менува светот.

На едно пристанише се китат светулки,

таму бродови поминуваат со гласни сирени,

луѓето понекогаш се качуваат на новиот брод,

стариот го оставаат да се удави во дното на лагите,

му измикуваат радосно или пак само смртоносно му велат збогум...

 

Надица Туриманџова II4

 

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер