Array

Мисија и цел

Во време на брз технолошки развој, глобализација, информатичка револуција и реформи во образовнието, се трудиме, подготвени да го дочекаме, прифаќајќи ги промените и новонастанатите услови како предизвик, борејќи се за својата позиција и афирмација со постигнување на нови применливи знаења, квалитет, иновативност и искористување на сите внатрешни потенцијали на училиштето.

 

Home Настава Посета на Винарска визба „Тиквеш“
Посета на Винарска визба „Тиквеш“ PDF Печати Е-пошта

На ден 09.02.2018 година учениците од СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ – Кавадарци, кои ги изучуваат предметите Економска географија, Географија изборен од проф. Феринанд Чејков, Економија од проф. м-р. Жанета Делова, Организација од проф. Татјана Ралевска, Основни на бизнисот од проф. Александра Ристова беа во посета на винарската визба „ТИКВЕШ“, станува збор за една од најголемите винарии во Р. Македонија. На посетата беа поканети и проф. Васка Петкова и проф. Слободанка Стојанова.

28108971 10213424854673671 1190215612 n28001437 10213424856593719 14916811 n   

На оваа посета учениците имаа можност да се запознаат со почетоците на винаријата Тиквеш, со нејзиното работење, односно производство, капацитет, пакување на виното, при што учениците можеа да ја видат и архивата на стари вина. Винаријата Тиквеш датира уште од 1885 година, оваа винарија е најстара и најголема винарија во Југо-Источна Европа. Винаријата и покрај тоа што ги користи старите добри традиционални практики има вклучено висока технологија и знаење во производството на вино.

Во винаријата се произведуваат 60 сорти на вино. Квалитетот на производите е препознаен од најдобрите софистицирани пазари. Македонската географска позиција со Медитеранска клима од Југ и поладна континентална Европска клима од север се одлични за раст на грозје, богато со овошна арома за создавање најдобри вина.

28125271 10213424851993604 1232286810 o

28053829 10213424855273686 1290223805 n 28176522 10213424855873701 771643503 n

Последно освежено на среда, 14 февруари 2018 17:09
 

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер