Array

Mission und Zweck

In Zeiten der raschen technologischen Entwicklung, Globalisierung, Informationsrevolution und Bildungsreformen, versuchen wir bereit zu sein, durch umfassende Änderungen und neuen Bedingungen als Herausforderung, kämpfen wir für unsere Position und Anerkennung, damit erreichen wir ein neues anwendbares Wissen, Qualität, Innovation und die Nutzung aller internen Potenziale der Schule.
Home
Нашите ученици освоија I место на хакатонот на УГД за најдобра средношколска апликација PDF Drucken E-Mail
Mittwoch, den 28. März 2018 um 23:18 Uhr

Факултетот за информатика на Универзитетот „Гоце Делчев“ успешно го организираше вториот Хакатон во периодот од 23 – 24 март. На Хакатонот учество земаа седум тима, од кои три од студенти на Факултетот за информатика и четири од средните училишта од Кочани, Крива Паланка, Штип и Кавадарци. Од нашето училиште учество земаа Страшо Наумов IV-1 клас, Виктор Кузманов IV-3 клас и Саво Трајков IV-3 клас. Учесниците на овој маратон по програмирање работеа два дена (23 и 24 март), на апликации на тема „Креативни решенија за здравството“, кои треба да им помогнат на здравствените работници во вршењето на нивната работа, а да им помогнат и на пациентите, на старите и изнемоштени лица, на децата со посебни потреби и сл.

29693575 1611914595530181 668344752 o

На Хакатонот поканети беа неколку претставници од Македонските софтверски компании, кои заедно со професорите од факултетот ги оценуваа изработените апликации. Најпрвин беа презентирани апликациите кои ги подготвија тимовите, по што беа доделени наградите на најуспешните тимови студенти и средношколци од Хакатонот на УГД 2018. Прва награда за најдобра средношколска апликација од 20 000 денари за тимот Code X Team, во состав: Виктор Кузманов, Страшо Наумов и Саво Трајков од нашата гимназија за изработената апликација “Дислексикон”, наменета за децата со говорни маани.

29748084 1611914602196847 2094321440 o

Прва награда за најдобра студентска апликација од 50 000 денари за тимот Ground Zero од Факултет за информатика, УГД за апликацијата “Капка живот”. Награда за оригинална идеја од 5 000 денари за тимот 404 од Факултет за информатика, УГД за апликацијата “eLab”. Деканката на Факултет за информатика, проф. д-р Цвета Мартиновска Банде додели и благодарници за поддршка на Хакатонот на УГД 2018 на фирмите CODEX Computers, Babylon Software Solution и TECHKO NET, како и сертификати за успешно учество на сите учесници. Им честитаме на учениците од нашата гимназија за освоената прва награда и им посакуваме уште многу вакви награди и успеси во понатамошното студирање.

29745913 1611914812196826 443828904 n-min

 

E-lernen

Banner

iOERc.mk

Banner

DIGITeachEUrope

Banner

Отворени едукативни ресурси

Schwarzes Brett

Banner

Staatsdiplom

Banner

Dauer der Unterrichtstunde

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner