Array

Mission und Zweck

Wissen ist eines der wenigen Dinge, die man grenzenlos geben und empfangen kann. Die Mission von allen Lehrern ist selbstlos Ihr Wissen zu allen Schülern, die es übernehmen und annehmen möchten, zu teilen. Unser Ziel ist es, Schüler zu motivieren, wie sie mit kreativen Methoden und Techniken, die wie kontinuierlich verbessern und mit den neuesten Werkzeugen der Informationstechnologie, die wir ständig erneuern, lernen zu können. Die Kenntnisse, die wir erstellen, präsentieren und realisieren wir bei allen unseren Schülern.

Home
Втора работилница од Еразмус+ проектот RAINBOW во Читанова, Италија PDF Drucken E-Mail
Mittwoch, den 09. Mai 2018 um 08:48 Uhr

Во периодот од 30.04.2018 до 04.05.2018 г. професори и ученици од СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ Кавадарци учествуваа на втората работилница во Италија во рамките на Еразмус+ проектот RAINBOW – Right Attitude IN Building Our World. Работилницата се одржа во Средното училиште Michele Guerrisi, во Читанова, Италија и на неа учествуваа професори и ученици од училиштата партнери во проектот. Работилницата беше на тема - вода. На неа учествуваа Христинка Косовска, проф. по латински јазик, Кочо Кочов, проф. по македонски јазик и ученичките Ружица Петрова, Сара Димова и Рената Малевска.

IMG 20180502 083555

На самиот почеток учесниците на работилницата од земјите Македонија, Романија, Турција, Шпанија, Литванија, Бугарија и Италија беа пречекани во училиштето и на свечениот прием беа поздравени од директорката на училиштето г-ѓа Ангела Марија Колела. Директорката на училиштето воедно ги запозна учесниците со особеностите на италијанскиот образовен систем и го претстави средното училиште М. Guerrisi и градот Читанова. Беа претставени активностите што следат во рамките на работилницата, односно истражувањата на влијанието на водата и непрекината интеракција помеѓу природните елементи и ресурси со карактеристичните форми на населување на луѓето.

FB IMG 1525286222103

За време на работилницата учесниците учествуваа во активности и работилници во кабинетите по природни науки. Во Планетариумот во училиштето го следеа движењето на ѕвездите и планетите, во кабинетот по хемија учестуваа во експерименти на ладно процесирање на сапонификација со мешање на масла, како и на дестилирање на вино во дестилати. Работилницата на тема: Водата, пејсажните форми и хидрогеолошките ризици беше предводена од експерти од Медитеранскиот Универзитет во Реџо Калабрија и лабораторијата Landscape in Progress.

IMG 20180502 105128 

Учесниците на работилницата присуствуваа и на предавање за четирите природни елементи во литературата, филозофијата и правото во рамките на годишното собрание на Фестивалот за Литература и Право. Предавањето го водеа експерти по право и филозофија.

IMG 20180502 125409

Во рамките на активностите учениците учествуваа и во активности од два клуба: клуб по природни науки и клуб по историја. Во клубот по природни науки учениците истражуваа за водата во Читанова, за електролизата и за ондоскопот, а во клубот по историја за историскиот развој на фонтаните во Читанова, митовите за водата и теченијата на реките.

IMG 20180504 120349

Професорите – учесници во проектот имаа состаноци на кои ги претставија досегашните резултати и производи од активностите на проектот во изминатиот период помеѓу двете работилници и ги испланираа следните активности во периодот до наредната средба.

IMG 20180504 124408

IMG 20180503 155523Учесниците на овој Еразмус+ проект имаа наставно-научни посети и опсервација на локалитетите во Гераче и Локри на јонскиот брег, како и на градината Вила Карло Ругеро во Читанова која претставува национален споменик со историско и природно значење признат од италијанското Министерство за културно наследство. Потоа беше посетена и областа Сера Сан Бруно (Serra San Bruno) и локалниот музеј, Тиренскиот брег и Пицо Калабро (Pizzo Calabro) каде беше посетена и тврдината на Ј. Мурат, заменик крал на јужна Италија во име на францускиот император Наполеон Бонапарта и негов зет. При наставно-научната посета на Реџо Калабрија (Reggio Calabria) беа посетени Националниот музеј на Magna Graecia и Тиренскиот брег каде се разгледуваше интеракцијата на морето, копното и населувањето на луѓето во околината со мошне големо културно и научно значење. Исто истражување на околината беше како активност и во посетата на градовите Шила (Scilla) и Тропеа (Tropea) каде воедно беа посетени и тврдините на бреговите.

Исто така учесниците од Еразмус+ проектот го посетија градскиот совет каде беа пречекани од градоначалникот на Читанова.

Последниот ден од Еразмус+ работилницата во Читанова, Италија, учесниците ги претставија своите резултати и продукти од активностите во текот на работиницата при што им беа врачени сертификати за успешно завршена обука.

 

Zuletzt aktualisiert am Donnerstag, den 10. Mai 2018 um 12:21 Uhr
 

E-lernen

Banner

iOERc.mk

Banner

DIGITeachEUrope

Banner

Отворени едукативни ресурси

Schwarzes Brett

Banner

Staatsdiplom

Banner

Dauer der Unterrichtstunde

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner