Array

Mission et objectifs

En ce temps d’un developpement technologique très rapide,la globalisation,la révolution numérique et les reformes dans l’enseignement que nous acceptons d’esprit ouvert comme un challenge, nous essayons de tenir le pas et d’être un etablissement très impliqué dans l’accompagnement des élèves vers l’acquisition de savoirs,de connaissances et de compétences solides. Pour atteindre ces objectifs et accomplir notre mission nous utilisons tous les resources et potentiels de nos enseignants et tout cadre travillant dans notre établissement en employant des méthodes innovantes proches de la nouvelle génération.

Home
Втора работилница од Еразмус+ проектот RAINBOW во Читанова, Италија PDF Imprimer Envoyer
Mercredi, 09 Mai 2018 08:48

Во периодот од 30.04.2018 до 04.05.2018 г. професори и ученици од СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ Кавадарци учествуваа на втората работилница во Италија во рамките на Еразмус+ проектот RAINBOW – Right Attitude IN Building Our World. Работилницата се одржа во Средното училиште Michele Guerrisi, во Читанова, Италија и на неа учествуваа професори и ученици од училиштата партнери во проектот. Работилницата беше на тема - вода. На неа учествуваа Христинка Косовска, проф. по латински јазик, Кочо Кочов, проф. по македонски јазик и ученичките Ружица Петрова, Сара Димова и Рената Малевска.

IMG 20180502 083555

На самиот почеток учесниците на работилницата од земјите Македонија, Романија, Турција, Шпанија, Литванија, Бугарија и Италија беа пречекани во училиштето и на свечениот прием беа поздравени од директорката на училиштето г-ѓа Ангела Марија Колела. Директорката на училиштето воедно ги запозна учесниците со особеностите на италијанскиот образовен систем и го претстави средното училиште М. Guerrisi и градот Читанова. Беа претставени активностите што следат во рамките на работилницата, односно истражувањата на влијанието на водата и непрекината интеракција помеѓу природните елементи и ресурси со карактеристичните форми на населување на луѓето.

FB IMG 1525286222103

За време на работилницата учесниците учествуваа во активности и работилници во кабинетите по природни науки. Во Планетариумот во училиштето го следеа движењето на ѕвездите и планетите, во кабинетот по хемија учестуваа во експерименти на ладно процесирање на сапонификација со мешање на масла, како и на дестилирање на вино во дестилати. Работилницата на тема: Водата, пејсажните форми и хидрогеолошките ризици беше предводена од експерти од Медитеранскиот Универзитет во Реџо Калабрија и лабораторијата Landscape in Progress.

IMG 20180502 105128 

Учесниците на работилницата присуствуваа и на предавање за четирите природни елементи во литературата, филозофијата и правото во рамките на годишното собрание на Фестивалот за Литература и Право. Предавањето го водеа експерти по право и филозофија.

IMG 20180502 125409

Во рамките на активностите учениците учествуваа и во активности од два клуба: клуб по природни науки и клуб по историја. Во клубот по природни науки учениците истражуваа за водата во Читанова, за електролизата и за ондоскопот, а во клубот по историја за историскиот развој на фонтаните во Читанова, митовите за водата и теченијата на реките.

IMG 20180504 120349

Професорите – учесници во проектот имаа состаноци на кои ги претставија досегашните резултати и производи од активностите на проектот во изминатиот период помеѓу двете работилници и ги испланираа следните активности во периодот до наредната средба.

IMG 20180504 124408

IMG 20180503 155523Учесниците на овој Еразмус+ проект имаа наставно-научни посети и опсервација на локалитетите во Гераче и Локри на јонскиот брег, како и на градината Вила Карло Ругеро во Читанова која претставува национален споменик со историско и природно значење признат од италијанското Министерство за културно наследство. Потоа беше посетена и областа Сера Сан Бруно (Serra San Bruno) и локалниот музеј, Тиренскиот брег и Пицо Калабро (Pizzo Calabro) каде беше посетена и тврдината на Ј. Мурат, заменик крал на јужна Италија во име на францускиот император Наполеон Бонапарта и негов зет. При наставно-научната посета на Реџо Калабрија (Reggio Calabria) беа посетени Националниот музеј на Magna Graecia и Тиренскиот брег каде се разгледуваше интеракцијата на морето, копното и населувањето на луѓето во околината со мошне големо културно и научно значење. Исто истражување на околината беше како активност и во посетата на градовите Шила (Scilla) и Тропеа (Tropea) каде воедно беа посетени и тврдините на бреговите.

Исто така учесниците од Еразмус+ проектот го посетија градскиот совет каде беа пречекани од градоначалникот на Читанова.

Последниот ден од Еразмус+ работилницата во Читанова, Италија, учесниците ги претставија своите резултати и продукти од активностите во текот на работиницата при што им беа врачени сертификати за успешно завршена обука.

 

Mise à jour le Jeudi, 10 Mai 2018 12:21
 

E-apprentissage

Bannière

iOERc.mk

Bannière

DIGITeachEUrope

Bannière

Отворени едукативни ресурси

Tableau d'affichage

Bannière

Baccalauréat

Bannière

Durée des cours(le matin et l’après-midi)

Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière