Array

Мисија и цел

Знаењето е едно од ретките нешта што можат да се даваат и да се примаат безгранично. Мисијата на сите наставници е несебично да го делат знаењето на сите ученици што сакаат да го усвојат и да го примат. Наша цел е да ги мотивираме учениците како да учат, со креативни методи и техники коишто постојано ги усовршуваме, со најновите средства на информатичката технологија, што постојано ги обновуваме. Знаењето го создаваме, го пренесуваме и го имплементираме кај сите наши ученици.

Home
Прва работилница од Еразмус+ проектот Schools go ditital PDF Печати Е-пошта
четврток, 17 јануари 2019 18:07

Во периодот од 09.01.2019 год. – 14.01.2019 год се оддржа првата работилница од проектот Schools go ditital од Erasmus + програмata во Измир, Р.Турција, во кој учество покрај нашето училиште СОУ Гим.“Добри Даскалов“- Кавадарци земаа училишта од следниве земји: Турција, Романија, Италија и Латвија. На оваа работилница од нашето училиште учество земаа Директорката Невенка Поп-Ангелова, Христинка Косовска професор по Латински јазик, Благородна Лазова професор по Информатика и Жанета Делова професор по Економски предмети.

На оваа прва работилница се запознаа партнерите меѓусебно и разгледаа алатки за дигитално учење кои ги користат истите во своите училишта.

1

2

По топлиот пречек од страна на вработените од училиштето домаќин Oguzhan Ozkaua Fen Lisesi се отпочна со презентација на тема: „ Симфонијата на „blended“ учење од страна на универзитетскиот професор Синем Атамсој, каде се истакна значењето на „blended“ учење како наставникот да се подготви за да го примени истото во својата настава, со цел да се развие една поинаква комуникација меѓу наставникот и учениците. Следуваше презентација на алатките за дигитално учење од страна на сите земји учеснички во проектот и како истите ги користат во своите наставни содржини и предавања. Овие алатки претставуваат олеснување при совладување на наставниот процес и комуникација со учениците на дигитален начин. На крајот беа планирани активности за наредните средби потреби за нивна реализација.

3

4

5

6

Учесниците имаа можност да го посетат и подрачното одделение на Министерството за образование на Турција. При посетата се оствари средба со претставник од истото одделение каде беше дискутирано за нивниот образовен систем како и начинот на реализација на истото и споредба со образовниот систем на другите земји-учеснички во проектот.

На големо задоволство и за двете училишта, а по иницијатива на Диреркторката Невенка Поп-Ангелова, училиштата СОУ Гим. „Добри Даскалов“ – Кавадарци и училиштето Oguzhan Ozkaua Fen Lisesi склучија Меморандум за билатерална соработка, со што се очекува нивната соработка да продолжи и на поширок план.

На крај не може, а да не се спомене и восхитот и задоволството од посетата од страна на учесниците на некои значајни знаменитости како што се: Куќата на Богородица која живеела во ова „историско“ место околу седум години и стариот антички град Ефес, како и следење на самиот процес на производство и цртање на традиционално-вајарски производи.

7

9

10

11

 

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер