Array

Mission and goal

In times of rapid technological development, globalization, information revolution and educational reforms, we try and are ready to meet by embracing the changes and emerging conditions as a chalenge, fighting for our position and affirmation with the achievement of new  applicable knowledge, quality, innovation and utilizing all internal potentials within the school.

High School "Dobri Daskalov"
Реализирани работилници и пренесено знаењето и искуството стекнати на интеркултурната размена во Троген, Швајцарија PDF Print E-mail
Friday, February 15 2019 19:26

На 14.02.2019 година се реализираа follow-up работилници во рамките на проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија“ на Коалиција на младински организации СЕГА, подржан од детската фондација Песталоци.

Работилниците следат по реализираната 9-та по ред размена на наши ученици во Швајцарија кои во периодот од 04.12.2018 до 19.12.2018 година, учествуваа на интеркултурната размена во детското село Песталоци во Троген, Швајцарија.

Учениците учесници во размената Вероника Каровска, Драган Андреевски, Ѓорѓи Ѓиков, Иван Јосифов, Мартин Коцев, Марија Ристова, Марија Глигорова и Пане Досев и супервизор проф. по информатика м-р Зоран Милевски, пренесоа знаење и искуство кое што го стекнаа во Швајцарија на ученици од прва година од нашата гимназија.

Photo 2-14-19 12 12 49

Photo 2-15-19 01 22 26

Read more...
 
Во Португалија започна реализацијата на проектот „Програма за проучување на културното наследство на земјите" PDF Print E-mail
Tuesday, February 12 2019 17:10

Гимназијата „Добри Даскалов“ започна да го реализира Еразмус+ проектот „Програма за проучување на културното наследство на земјите" во периодот од 4 до 9 февруари 2019 година во Португалија. Проектот HELP - Heritage Education Learning Program е во рамките на програмата Еразмус+ стратегиско партнерство со рок на реализација од 2 години. Првата мобилност и средба се реализира кај партнер училиштето Agrupamento de Escolas Camilo Castelo Branco во градот Nova de Famalicão, Португалија. Во проектот учествува како партнер нашето училиште, училиштето Galatasaray Lisesi од Истанбул, Турција и Escola Secundária da Ribeira Grande од островот Ribeira Grande, Португалија.

Целта на проектот е проучување и проширување на знаењата за културните наследства на земјите со акцент на креирање на презентации, видеа и останати содржини за промоција на културните наследства.

Photo 2-7-19 09 42 44-min

Photo 2-6-19 12 27 52-min

Last Updated on Tuesday, February 12 2019 18:06
Read more...
 
Ученици од III година во посета на ПС Кавадарци PDF Print E-mail
Tuesday, February 12 2019 16:59

На ден ‎7-02-2019 ученици од III год од гимазија Добри Даскалов по предметот Географија беа во посета на ПС Кавадарци. На оваа посета учениците беа запознати за сообракајот во Кавадарци, возење по дејство на алкохол, мобилен итн. Предавањето беше проследено со голем интерес.

viber image

viber image2

 
Презентација и споделување на добри практики од обуките во рамките на Еразмус+ проектите PDF Print E-mail
Saturday, February 02 2019 11:21

На 31.01.2019 (четврток) во просториите на Гимназија „Добри Даскалов“ се одржа дисеминација пред професори од училиштето на која се споделија искуствата од обуките од Еразмус+ проектите Schools go digital – Mobile assessment tools for students и DiGiTeachEUrope – Developing digital learning environments for schools in Europe.

Презентацијата е насловена „Симфонија на учење и подучување – blended учење“. Своето искуство го споделија Директорка Невенка Поп-Ангелова, Христинка Косовска – проф. по Латински јазик, Богде Коцева – проф. по Биологија, Жанета Делова – проф. по Економски предмети и Благородна Лазова – проф. по Информатика.

На дисеминацијата беа претставени наставни методи и алатки за креирање на blended учење. Blended учењето претставува пристап кој комбинира online едукативни материјали и можности за интеракција преку интернет со традиционални методи во училницата. Тоа не е само додавање на технологија, уред или програма за туторство и не ги заменува наставниците со компјутери, туку e употреба на технологијата, поврзана со ефективна настава предводена од наставниците и студентска интеракција при што го прави учењето ‘blended’. Придобивките од ваквото учење се: давање автономија на учениците и зголемување на нивната заинтересираност, подолго ги задржува учениците фокусирани, им овозможува да учат по нивно темпо, развива истражувачки вештини, само-учење, само-залагање, одговорност, компјутерска писменост, а на наставниците им овозможува брзи и непосредни дијагностички резултати и повратна информација од учениците.

Photo 1-31-19 12 14 24

IMG 20190131 123917

Read more...
 
Интервју со Дарко Стојчев – добитник на бронзен медал на меѓународната Олимпијада на природни науки во Боцвана PDF Print E-mail
Monday, January 28 2019 11:04

Гимназијалец: Кој е Дарко Стојчев?

1. Јас сум Дарко Стојчев,  ученик во прва година во СОУ Добри Даскалов во Кавадарци. Минатата година завршив основно образование во ООУ „Тоде Хаџи-Тефов“ од каде носам прекрасни спомени не само поради постигнатиот одличен успех во сите девет години поминати во училиштето, туку пред се поради желбата која ми се роди таму за учество на натпревари и за одличните резултати кои ги постигнавме со моите ментори на натпреварите на кои учествувавме. Од резултатите кои ги постигнав ке ги споменам најзначајните, почнувајќи од освоените први места по математика во петто и седмо оделение на регионалните натпревари (нема државни натпревари до осмо одделение), па се до освоените први државни награди по хемија и биологија за осмо оделение, како и првите државни награди по хемија, биологија и физика во деветто одделение.

51243214 2794905070733722 450438947185623040 n

Last Updated on Tuesday, January 29 2019 00:54
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Креативно катче

Banner

Кажи нешто

Banner

Стани гимназијалец!!!

Banner


Кодекс за однесување на учениците

Banner

Флаер

Banner
Facebook Image

e-Journals

Youtube Channel
Wiki

Wikipedia

Go macedonian english german french italian

e-Learning

Banner

iOERc.mk

Banner

DIGITeachEUrope

Banner

Отворени едукативни ресурси

Bulletin board

Banner

State Final Exam

Banner

Duration of classes

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner