Array

Мисија и цел

Во време на брз технолошки развој, глобализација, информатичка револуција и реформи во образовнието, се трудиме, подготвени да го дочекаме, прифаќајќи ги промените и новонастанатите услови како предизвик, борејќи се за својата позиција и афирмација со постигнување на нови применливи знаења, квалитет, иновативност и искористување на сите внатрешни потенцијали на училиштето.

 

Home Настава Креативно катче
Креативно катче
Мојот град PDF Печати Е-пошта
вторник, 08 септември 2015 10:10

Тешки векови се судираат под нашите полиња,

судни маки, пролеани солзи, илјадници стравови.

Многу корење се пуштило, многу труд се вложило,

секое делче од нашето минато, само го цврсти темелот.

 

Низ горите и ширните падини на градот

ветрот се доловува како способен измамник.

Продира низ тајните калдрми, вее со својата милина,

шумоли тивко, а воедно гласно трепери во вистината.

 

Тука, овде, во нашето Кавадарци

срцето поразлично чука.

Утрото е бела мугра која ечи,

тој ек, тој блесок од милион светулки на нежност.

Секое парче од новото раѓање

е подвиг за уште едно зреење на успешен ден.

 

Кавадарци е поим за среќа.

Секоја градба, секој човек

што се доловува низ тајните одаи на кавдаречката чаршија,

се симболи на радост, што го темелат градот.

 

Тајната на совршеноста

се крие во виното и познатата тиквешка ракија.

Блокади кои кружат околу градот,

војници од илјадници гровчиња,

голем број лозници се дел од големите брикади.

 

Нема поубаво чувство од мигот

да се виде и да се открие свежината.

Животот е дар од бога,

а кавадарчани имаат поголема среќа од останатите,

дарувани се да живеат во свет,

свет од нежност, топлина и незаборавна љубов.

 

 Надица Туриманџова, I-4 

Последно освежено на вторник, 25 октомври 2016 22:39
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

Страница 2 од 2

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер