Гимназијата „Добри Даскалов“ од Кавадарци има зошто да се гордее


Објавено на: 27.05.2022

Ученикот  Мајкл Георгиевски од трета година се натпреваруваше на 6.Европска Олимпијада по физика  и доби пофалница за успешно учество. Овој брилијантен ученик влезе во тимот од 5 ученици  кои ја преставуваа нашата држава на овој престижен натпревар. Тој е еден од ретките ученици кој континуирано се стекнува со право да учествува на вакви несекојдневни настани.

Европската Олимпијада по физика се одржа во Љубљана , Словенија од 20.5.2022 до 24 .5.2022 година  а  нашиот тим се стекна со бронзен медал и две пофалници.

Еве ги и нашите натпреварувачи:

Јан Стојановски, ученик во втора година во ПСУ Јахја Кемал Скопје – бронзен медал

Мајкл Георгиевски, ученик во трета година – СОУ Гимназија Добри Даскалов во Кавадарци – пофалница.

Матеј Јовчевски, ученик во четврта година во ПСУ Јахја Кемал Скопје – пофалница

Емилија Николовска, ученичка во втора година во Математичко – информатичка гимназија во Скопје и

Матеј Гелев, ученик во втора година во ПСУ Јахја Кемал во Скопје.

 

Честитки за наградените ученици, а исто така честитки и за останатите ученици кои достојно ја претставија  нашата држава.

За оние кои ја сакаат физиката и имаат желба да решаваат задачи можат да ги погледнат теоретските и експерименталните проблеми кои се работеа на оваа олимпијада.

Воедно имате и линк од официјалната страна на овој настан :

http://www.eupho2022.si/

Да му посакаме на Мајкл Георгиевски многу успех во претстојните натпревари по физика!

Линк за преземање на задачите од олимпијадата.