Еднодневен семинар на тема „Демократијата и Собранието“ за ученици од средните училишта

Еднодневен семинар на тема „Демократијата и Собранието“ за ученици од средните училишта

Ученици од шест средни училишта од Прилеп, Кавадарци, Липково, Маврово и Ростуше, Свети Николе и Скопје, придружувани од нивните наставници, учествуваа на еднодневен семинар на тема „Демократијата и Собранието”, кој се одржа во Едукативниот центар на Парламентарниот...
Учество на ученици од Гимназијата во јавна дискусија на тема  “Воведување на медиумска писменост во образованието”

Учество на ученици од Гимназијата во јавна дискусија на тема “Воведување на медиумска писменост во образованието”

На ден 07.11.2019год. во НУБ “Св Климент Охридски” , во организација на Владата на Република Северна Македонија и Македонскиот институт за медиуми (МИМ), се оддржа јавна дискусија на тема “Воведување на медиумската писменост во образованието” со министерот за...
Кренат глас за поубав свет за сите нас

Кренат глас за поубав свет за сите нас

„Постојат две вештини кои можат да го издигнат човекот до највисок степен на чествување.Првата е вештината на војсководачот,а втората е вештината на добриот беседник“- Цицерон Со овие зборови младите гимназијалци го започнаа ораторството под мото „За овој свет“, кое...
Одбележан 18-ти октомври, европски ден на борба против трговија со луѓе

Одбележан 18-ти октомври, европски ден на борба против трговија со луѓе

Со голема креативност и силни пораки  ученици од нашето училиште заедно со професорката Наташа Матакова  дадоа придонес во одбележувањето на 18-ти октомври, европски ден на борба против трговија со луѓе. Настанот се одржа на градскиот плоштад во организација на Црвен...
Ученици од нашето училиште во улога на археолози

Ученици од нашето училиште во улога на археолози

Продолжувајќи ја соработката од претходните години со Музеј Галеријата на град Кавадарци, а со цел да се зголеми интересот за археологијата и историјата и оваа учебна година ученици од нашето училиште учествуваа во археолошки ископувања. Ученици од трета и прва година...
Учениците од Гимназијата – гости кај Претседателот Пендаровски

Учениците од Гимназијата – гости кај Претседателот Пендаровски

Во рамките на медиумскиот ден на 30.10.2019г. учениците од СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ имаа прилика да ја посетат резиденцијата на Претседателот на РСМ, Вила Водно. По пристигнувањето, учениците најпрво ја разгледаа резиденцијата каде што вработените им раскажаа за...