Сања Василова – ученичка во гимназија „Добри Даскалов“, една од седумте најдобри матуранти по математика на Државна матура


Објавено на: 01.08.2022

Оваа година седум ученици од нашата земја се истакнаа на државната матура по предметот математика со нивните одлични оценки и перцентилен ранг од 99, 97, покажуваат статистиките на Државниот испитен центар.
Станува збор за матурантите: Сања Василова од „Добри Даскалов“ во Кавадарци, Бојан Димовски од „Коле Неделковски“ во Велес, Снежана Колева од „Јахја Кемал“ во Скопје, , Ребека Манева од „Коле Неделковски“ во Велес, Драгана Петрова од „Раде Јовчевски-Корчагин“ во Скопје, Алек Крстев од „Орце Николов“ во Скопје и Ангела Ристовска од „Јосип Броз Тито“ во Битола.

Според Сања, клучно за нејзиниот успех е следењето на инстинктот, љубовта кон математиката, желбата и задоволството.

Матурантката Сања Василова од Кавадарци смета дека за успех во математиката, покрај трудот, е потребен и талент.

– За да запловиш во водите на математиката, освен труд, потребен е и талент, кој се поседува од мали нозе. Сите сакаме да го искористиме талентот што го поседуваме и да се избориме за посакуваната позиција во општеството бидејќи ќе се најдам на патот кој ќе зависи само од мене и јас ќе бидам креаторот на мојата иднина – вели таа.

Вели дека самостојно се подготвувала за испитот по математика и дека доволно се подготвувала во текот на четирите години и немала потреба од приватни часови. Таа се двоуми помеѓу Природно-математичкиот факултет, насока математички студии во Скопје, и ФИНКИ, иако смета дека за неа е пресудна љубовта кон математиката.
Целосниот текст на fakulteti.mk